Det finns säkert många fler, men jag vill ta upp tre saker. Det vanligaste är slem. Du kanske inte har sjungit på ett tag eller så har du varit förkyld. prr-ljud med läpparna upp och ner i registret kan hjälpa. Inte för starkt. Rrr- ljud likadant. Drick varmt. Te framför kaffe.

Eller så kan du ha sjungit för mycket. Stämbanden är en aning svullna. Vila. Om du måste sjunga, köp in ett par liter kolsyrat vatten och gör svaga, svaga glidövningar i det högre registret på mmm och sedan på ooo. Först kort och sedan längre.

Det finns också en tredje grej som är mer ovanlig. Jag tror det kallas röstresonans. Om det inte gör ont och du inte heller blir trött, kolla med någon om ljudet hörs ut. Gör det inte det kan det vara röstresonans. Då är det bara att gratulera. Sjung på. Skrapet försvinner av sig själv och om några dagar kommer du att sjunga bättre än du nånsin gjort

Malmö 2019-03-23

Patrik Forsman/ Sångpedagog