Det här bör göras tillsammans med din sånglärare eftersom det kan handla om så mycket. Oftast, för egen del, har det handlat om att jag inte är i så bra sångform som jag trott. Jobbar jag mig igenom en hel opera och löser de knepigaste problemen visar det sig oftast att saker fungerar i slutändan.

Om vi förutsätter att det inte handlar om något medicinskt finns det ett par saker du kan testa som knappast kan skada. Om du har en tämligen stor röst och upplever att den för dagen är tung, kan du prova att sjunga svagare för att se huruvida du verkligen behöver det tryck din hjärna anser att du behöver. Att sjunga ordentligt svagt i låg och mellanläge och lägga krutet på höjden är en annan väg.

Tänk på din hållning och övertexta inte. Visst, vi vill att folk ska höra och förstå det vi sjunger, men för höga röster är det bättre att texta med kvalitet mer än kvantitet. Det finns sätt att sjunga t ex en H-konsonant utan att sjunga H. Jag vet inte exakt vad som sker i halsen, men vissa konsonanter som H, R, F kan få bröstkorgen att kollapsa. När den gör det trillar rösten lätt in i ett spår där den inte trivs och när det hänt är det nästintill omöjligt att komma rätt igen i samma andetag. Det är lätt att du blir tung i resten av sången också. Korta, men tydliga konsonanter gör att du kan hålla trycket uppe genom hela frasen.

Jag lär säkert komma igen med andra idéer runt det här när jag kommer på dem. Jag nöjer mig med detta så länge.

Malmö 2019-03-23

Patrik Forsman/ Sångpedagog