Det finns mängder av lösningar på det problemet. Jag personligen har bara ställt in när jag varit så sjuk att jag knappt kunnat röra mig. Du ska inte sjunga om du har knutor eller polyper på stämbanden. Det kan kosta dig din röst i slutändan.

 

Slem

Som vanligt handlar det oftast om problem med slem, alternativt svullna stämband, när det inte funkar att sjunga. Om du varit förkyld ett tag kommer kanske hela ditt kranium att vara packat med slem. Det påstås att sångljudet inte påverkas av slem i bihålor etc. Jag är tveksam till att det skulle stämma men låt gå för det. Känslan för rösten förändras i alla händelser väldigt radikalt och du tvingas att göra mikrokorrigeringar som kan skapa spänningar som får rösten att spricka. Så jag skulle rekommendera att försöka tömma det du kan. Men vi kommer dit.

Det största problemet med slem är när det sitter på, eller under stämbanden, så kallad trakit. Trakit kan vara mycket, för all del. Allergi kan också skapa trakit av en annan sort, sura uppstötningar ytterligare en, men mer om det i ett annat inlägg.

Uppsjungnigar med läppljud, Pbbb eller bara rrrr-ljud brukar hjälpa en aning. Även Ng-ljud ibland. Man får prova sig fram. Här är det själva vibrationen som verkar. Ett kopiöst intagande av kolsyrat vatten tycker jag är det allra bästa. Drick, gurgla, rapa, ja det låter inte vacker men det funkar jättebra. Kollegor till mig påstår att Te är det bästa. Jag håller med om att det är en bra metod, men jag håller fortfarande på mineralvatten. Känn efter själva. Sen är det harkla och testa som gäller. Var försiktig dock. Vid en förkylning kan stämbanden vara lättretliga och du vill inte vara trött i dem när du ställer dig på scenen.

Om du vill tömma bihålorna finns det ett par tekniker som jag känner till. Att pressa två fingrar mot bihålorna samtidigt som du pressar tungan mot gommen, är en enkel och inte speciellt invasiv metod. Du kommer att märka hur det börjar rinna på en gång, förutsatt att vi pratar om segt slem. Riktigt äckligt men välgörande. Det finns också andra bihålor som man kan komma åt genom ”Snortljud”. Jag vet inte vad jag ska kalla det. Snarkljud kanske. Ni förstår vad jag menar. Inte heller särskilt vackert men det fungerar mycket bra, om man vet hur man gör. Det kan behöva visas på tu man hand. Det är inte helt enkelt att hitta rätt.

Svullna stämband

Om dina stämband är svullna pga att du sjungit för mycket behöver du vila, men låt säga att du har två föreställningar på samma dag: Det viktigaste. då är att på ett eller annat sätt hålla rösten igång. Har du sjungit en ansträngande föreställning och tvingas göra det igen några timmar senare kan det vara ödesdigert att vila eftersom stämbanden gärna svullnar upp efter ansträngning. Så håll igång genom att t ex gnola lite då och då. Inget stort. Drick mycket. Te eller mineralvatten. Blir dina stämband svullna ändå finns det en grej som jag gjort ett par gånger. Ha alltid med dig en nässpray mot hösnuva, den ska ha kortison som aktiv ingrediens. Andas in och spraya rakt ner i halsen. Det verkar snabbare än betapred och är inte lika invasiv. Det här kanske någon kommer att protestera mot men jag är övertygad om att det är i princip riskfritt. Det ska naturligtvis inte göras för ofta, men alla som har hösnuva har sprayat sina stämband med kortison genom näsan. Tar man Betapred är det en mångdubbelt stark dos.

Om du har halsfluss, jättesvullna stämband och ändå måste sjunga ser jag inga alternativ än Betapred. Ta tabletterna enligt läkares ordination tre timmar innan du ska sjunga. Du kommer att sjunga som aldrig förr.