Att välja mellan klassisk sång och rock’n roll

Spontant vill jag säga att man inte behöver välja mellan klassisk sång och rock’n roll, men jag är ärligt talat inte helt säker. Personligen har jag aldrig haft en sånglärare som avrått mig från att sjunga andra genrer, annat än för att be mig fokusera på en sak. Troligen är det dock på grund av att rock/pop knappast kan förstöra en klassisk röst. För all del, om du sjunger som Axl Rose kommer det förmodligen att slita, men jag lämnar extremerna därhän för tillfället.

Vill och kan du sjunga som Whitney Houston är det Operasången som kommer att gå ut över din vackra pop-röst, inte tvärt om. Det här behöver inte hända, men det kan, beroende på vilken typ av röst du har. Jag har under alla mina år sjungit både Opera och allt som finns på Trubadurrepertoaren och det går att höra att jag är operasångare, men jag tror knappast man skulle gissa det utan att veta det.

De största skillnaderna ligger i tonaliteten. Är man Operasångare och inte förstår rocktonaliteten på djupet kommer det att låta illa. Rent och med en vacker tonbildning måhända men fel, och vise versa för rocksångaren. Men har du en tämligen lyrisk röst, samt känner dig hemma i flera genrer finns det ingen orsak till att välja. Du känner dessutom själv om det sliter eller inte. Jag tror till och med att det kan vara en fördel att sjunga fler genrer. Jag kan t ex. värma upp genom att sjunga typ Simon & Garfunkel, som alltid är lent och skönt för stämbanden. Det är också ett bra sätt att hålla koll på ditt vibrato så det inte blir för brett.

 

Dubbla karriärer

Huruvida man kan upprätthålla en karriär i två så olika genrer ska jag dock låta vara osagt. På rak arm känner jag inte till någon. Det närmaste jag kommer är nog Lars Cleveman som ju är en strålande operasångare samtidigt som han har sitt progg-band ”Dom dummaste”. Vet inte om det räknas. Han är inte på långt när så bra progg-sångare som opera-dito.
Jag har märkt hos sångare som blir dramatiska tämligen snabbt att rösten kan bli lite oflexibel, varför modernare genrer blir svårare att bemästra. En del äldre röster kan ha samma problem.